Geen producten (0)

Hemddraagtassen

Hemddraagtassen

Vanaf 1 januari 2016 is het voor winkeliers niet meer toegestaan om gratis plastic tas mee te geven aan klanten. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. Als de klantu toch een plastic tas wil moet hij daarvoor betalen. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen. De richtprijs voor een plastic tas is € 0,25. 

Hemddraagtassen mogen wel

Nederland zou Nederland niet zijn als er geen uitzonderingen waren. Winkelend publiek krijgt in de volgende situaties wel een gratis plastic tas mee als deze dunner is dan 0,015 millimeter:

 • Beschermen van etenswaren
  Zeer dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn toegestaan wanneer ze etenswaren beschermen tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld bij onverpakt zomerfruit, zoals aardbeien, of onverpakte groenten, zoals sperziebonen. Ook zijn deze tasjes toegestaan in situaties waarbij levensmiddelen ongeschikt kunnen raken voor consumptie. Bijvoorbeeld door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet gesloten verpakkingen. De markt is een bekend voorbeeld van een plek waar marktdraagtassen wel gebruikt worden.
 • Tegengaan van voedselverspilling
  Dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn verder toegestaan om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan. Bijvoorbeeld losse appels of losse broodjes.

Alleen in de volgende situatie is een gratis plastic tas (wanddikte maakt niet uit) toegestaan:

 • Gesealde plastic tas bij taxfree winkel
  In taxfree winkels op luchthavens of in het vliegtuig gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels worden verzegeld in een (doorzichtige) plastic tas. Voorbeelden zijn drank, deodorant en haargel. De plastic tas is in dat geval gratis. Voor de andere See Buy Fly tassen moet gewoon worden betaald.
 • Als reclame maar niet tegelijk met verkoop
  Winkeliers mogen een gratis plastic tas uitdelen als reclame. Maar dit mag niet gelijktijdig met de verkoop van producten gebeuren.

Tips voor winkeliers

 • Bevorder dat klanten hun eigen tas meenemen; 
 • Bied goede, stevige herbruikbare tassen aan en beprijs deze. Consumenten beseffen dan dat de tas waarde heeft. 
 • Zorg voor een duidelijk logo op de tas. Een helder logo op de tas helpt de consument als deze de tas wil weggooien. Op de website weggooiwijzer.nl vindt u logo's.

Papieren draagtassen, stoffen en jute tassen mag u wel gratis meegeven. Deze tassen vallen niet onder het verbod. Dit geldt wel voor papieren of jute tassen met een plastic coating of voering.

Composteerbare hemddraagtassen zijn dus mee tegeven met versproducten. Ideaal voor versmarkten. Ze worden niet voor niets markttassen genoemd. 

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/inhoud/verbod-op-gratis-plastic-tassen

 

 

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren